Werkgroepen

Tekstgrootte
Werkgroep Toegankelijkheid
Het doel van deze werkgroep is bevorderen dat de openbare gebouwen en de openbare ruimte in Weert voor iedereen goed bereikbaar, goed toegankelijk en goed bruikbaar zijn.
Regelmatig toetsen de vrijwilligers de openbare gebouwen, horeca, winkels en sportaccommodaties in Weert en een aantal van hun omliggende kerkdorpen.
Om gelijkwaardig in de samenleving te kunnen participeren moeten alle burgers zonder belemmeringen gebruik kunnen maken van gebouwen.
De werkgroep toetst gebouwen op; Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid en Uitgankelijkheid.
Hierbij gebruiken ze een formulier waarop alle criteria vermeld staat en zodra de informatie verzameld is, plaatsen wij die op onze website.
We proberen de informatie actueel te houden. Als u informatie heeft voor ons over de toegankelijkheid in Weert dan horen wij dat graag via

Scholenproject bewustwording
Dit is onze hoofdtaak. Bewustwording creëren bij de jeugd zodat zij opgroeien in een inclusieve maatschappij zonder dat ze dit vreemd vinden.
Veel kinderen hebben best moeite om contact te maken met iemand die een beperking heeft. In dit project gaan de kinderen zelf ervaren hoe het is om met een beperking te leven.
Zo gaan ze onder andere met een blindengeleidestok lopen, een rolstoelparcours afleggen en ze gaan kennismaken met een aantal van onze vrijwilligers die een beperking hebben. Ze mogen dan vragen stellen en wij vertellen ze over onze beperking en bijvoorbeeld waar je tegenaan loopt of rekening mee moet houden in het dagelijks leven.
Kortom, een hele boeiende en leerzame ervaring voor de kinderen maar ook zeker voor onze vrijwilligers die dit project met heel veel plezier uitvoeren.

Braille menukaarten
Afgelopen jaar zijn we van start gegaan vanuit de werkgroep Toegankelijkheid van het voormalige gehandicapten platform, met het maken van braille menukaarten. Dit project wordt zo enorm gewaardeerd door de horeca ondernemers en hun gasten, dat we besloten hebben om hier een eigen werkgroep van te maken.
Het is voor mensen met een visuele beperking altijd heel jammer als ze naar het restaurant gaan en altijd moeten vragen wat er op de menukaart staat. Daarom worden deze braille kaarten speciaal gemaakt voor de mensen die braille kunnen lezen.
Momenteel hebben we al menukaarten gemaakt voor Brownies & Downies en voor Denver. Er liggen al veel opdrachten klaar namelijk een aanvraag voor 40 filialen van Brownies & Downies en recentelijk heeft het restaurant de Goudreinet aan de A2 ook een aanvraag gedaan voor een aangepaste kaart.

Media & PR
In deze werkgroep houden we ons bezig met de website www.toegankelijkweert.nl, de Facebook pagina en andere uitingen in de media.
Er zal eens in de 6 weken een (digitale) nieuwsbrief verschijnen waarin we de hoogtepunten en nieuwtjes zullen plaatsen.
Heeft u nieuws voor ons dat we mogen delen dan zien dat graag binnenkomen via de mail.